Türkiye’de Sigortasız Araç Sayısı 6 Ayda Yüzde 20 Arttı
– Türkiye’de sigortasız araç sayısı 6 ayda yüzde 20 arttı
Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, “Sigortasız araç muayenesi elektronik ortamda rahatlıkla yapılabiliyor”
İSTANBUL – Türkiye’de trafiğe kayıtlı 27 milyon 525 bin araç var. 5 milyon 626 bin aracın trafik sigortası yok. Uzmanlar, sigorta denetimlerinin elektronik ortamda yapılması gerektiğini belirtiyor.
Türkiye trafik bilgilerine göre 27 milyon 525 bin araç yolda. Bu araçların 5 milyon 626 bininin sigortasız olduğu görülüyor. Uzmanlar, bu araçları tek tek incelemenin zor olduğunu ve denetimin elektronik olarak yapılması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, otoparka çekilen araçların sahipleri tarafından otoparktan çıkarılmadığını ve bu araçların trafikte görünerek sigortasız araç sayısını etkilediğini belirtiyor. Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, verilerin kurumlar tarafından eşleştirilmesi durumunda elektronik ortamda sigortasız araçların ortaya çıkabileceği ve haklarında cezai işlem uygulanabileceğine değindi.
Verilere göre oransal olarak en sigortasız araç Ağrı’da.
2023 verilerine göre sigortasız araç oranının en yüksek olduğu il Ağrı’dır. Verilere göre sigortasız araçlar yüzde 14,31 ile Ağrı’da en yüksek seviyede. Ağrı’yı 13,66 ile Hakkari, 12,42 ile Şanlıurfa, 13,08 ile Kilis ve 10,98 ile Van izledi.
Motosiklet ve traktörler sigortasız öne çıkıyor
2023 yılında sigortasız araç bilgilerine bakıldığında sigortasız motosiklet ve yük motosikletleri yüzde 65,61 ile en yüksek orana sahip. Bu oranı yüzde 41,58 ile traktörler ikinci sırada takip ediyor. En düşük sigortasız araç arabadır. Sigortasız araç oranı ülke genelinde yüzde 6,13 olarak verilere yansıdı.
Deprem bölgelerinde sigortasız araç sayısında artış
2022 ve 2023 yılı verileri karşılaştırıldığında, 6 Şubat’ta meydana gelen depremden etkilenen illerde 2022 yılına göre sigortasız araç sayısında artış olduğu görülüyor. 2022’de yüzde 3,35 olan oran, 2023’te 6,79’a yükseldi. Hatay’da 2022’de 4,41 olan oranın 2023’te 7,64’e çıkması dikkat çekiyor.
“İşsizlik oranının düştüğünü görüyoruz”
Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, “Otomobillerde son 6 ayda yüzde 5,09 olan sigortasızlık oranının yüzde 6,13 civarına çıktığını görüyoruz. Bu değerli bir nokta, otomobillerde bu oran neden artıyor? Deprem bölgesine baktığımızda hem depremin etkisi hem de süreçleri tanımlanmazken, “Kayıt dışı araçlardan kaynaklanan sorunlar var. Bunun yanı sıra, sarsılan bölgelerimizde ekonomik koşullardan dolayı sigortasızlık oranında artış görüyoruz. Bu özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde daha yüksektir. Ekonomik olarak baktığımızda, ekonomik refah düzeyi daha düşük olan illerimizde sigortasızlığın azaldığını görüyoruz.” dedi.
“Sigorta primlerinde indirim talep etmek gerçekçi değil”
Sigorta fiyatlarına da değinen Yaşar, “Sigorta fiyatları arttı diye sigortasız oranı düştü demek çok doğru değil. Buna göre sigorta primlerinin düşürülmesini talep etmek çok doğru değil. Bu zamana kadar, 2 kat taban fiyat artışı ve Anayasa Mahkemesi’nin yeni kararları “Sektörün maliyetleri yüzde 50’ye yakın arttı. 31.12.2022 tarihinde 100 bin lira olarak açtığımız hasar belgesi bugün 300 bin lira ile açıkta kalan rakamlar arasında.” şeklinde konuştu.
“Sigortasız araçlar çok kolay tespit edilebiliyor”
Muayenelerin elektronik ortamda yapılabileceğine değinen Ahmet Yaşar, “Kayıtlı araçların, sigortalı araçların sigorta bilgi merkezinde kayıtları var. Bunları birbiriyle eşleştirdiğinizde aslında sigortasız araçların kaydığını görebilirsiniz. zaman zaman polis ekipleri tarafından yapılan aramalarda sigortasız araçlar tespit edilmektedir.bu araçların çoğu zaten trafikte değildir.günümüzde trafik tescil ve sigorta bilgi merkezi bilgileri bir araya getirildiğinde sigortasız araçlar tespit edilebilmektedir. Çok kolay ve bunlara cezai işlem uygulanabilir” dedi.